PROFESIONĀLĀ IZGLĪTĪBA- IEGULDĪJUMS JŪSU NĀKOTNĒ

Mēs maza cilts,

Mēs būsim lieli tik, cik mūsu griba.

                                                        Jānis Rainis

Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma Cīravas teritoriālā struktūrvienība

Cīravas skola

Arrow
Arrow
Slider

Meistara diena 2019

   24.septembrī mūsu skolas 2.un 3. kursa topošie  pavāri  apmeklēja semināra cikla „Meistara diena 2019” nodarbības Kandavas LT, kuras organizēja Latvijas „Siera klubs”. Jau četrpadsmit gadus biedrība „Siera klubs” sadarbojas ar tehnikumiem un profesionālajām vidusskolām, kurās mācās topošie pavāri, viesmīļi un konditori, lai jaunieši, beiguši skolu un uzsākot darba gaitas, labi  pazītu piena produktus, jo īpaši sierus, to sortimentu un daudzveidīgo  izmantošanu ēdienu gatavošanā.
   Biedrības „Siera klubs” prezidente Vanda Davidanova pasākuma dalībniekiem pastāstīja gan par  kluba dibināšanu, par galvenajiem darbības virzieniem, gan par uzņēmumiem, kuri ražo sierus, par plašo sortimentu, minēja interesantus faktus par Latvijas iedzīvotāju  spēju lielā daudzumā(apmēram 6,8 kg gadā)patērēt šo vērtīgo pārtikas produktu. Izrādās, ka esam lielākie sierēdāji starp Baltijas valstīm!
   Vānes pagasta z/s „Birznieki” īpašnieks un saimnieks Jānis Tiltiņš semināra dalībniekus iepazīstināja ar savas saimniecības pamatnozarēm. Tās saistītas ar kazu audzēšanu, kazu piena iegūšanu un siera ražošanu, realizāciju. Z/s ganāmpulkā ir 230 kazas, kuras vidēji dienā dod 2 l(no katras) piena. Savukārt, lai iegūtu 1kg siera, nepieciešams 10 l piena. J.Tiltiņš piedāvāja degustēšanai dažāda veida svaigos, kūpinātos, ar zaļumiem, garšvielām bagātinātus sierus.
   Semināra turpinājumā savus talantus un prasmes demonstrēja Latvijā labi pazīstams meksikāņu šefpavārs Havjērs Garsija, kurš Latvijā ieradies 1992. gadā. Būdams pēc pamatizglītības keramiķis, strādājis Madonas pusē. Laika gaitā radusies interese un vēlme sevi pierādīt  pavārmākslā. Nu jau ar divdesmit gadu pieredzi, atraktīvs un izdomas bagāts savā darbā. Šefpavārs vadīja meistarklasi, gatavoja, demonstrēja savdabīgus ēdienus, piemēram, piena zupu ar kukurūzu un dārzeņiem, tomātu zupu, dārzeņu sautējumu ar vistas gaļu, kā arī  gardo saldo ēdienu- cepts banāns ar vaniļas mērci. Šefpavārs Garsija katram savam mākslas darbam  devis skanīgus nosaukumus.
   Meistars no Kuldīgas topošajiem pavāriem mācīja gatavot tradicionālo kurzemnieku  sklandrausi. Jaunieši labprāt palīdzēja, lai gūtu jaunas prasmes un iemaņas.
   Lekcijas bija tik interesantas, ka, pašiem nemanot, aizritēja laiks. Pasākuma noslēgumā visi lekciju apmeklētāji tika aicināti  izgaršot siera uzkodas ,bagātinātas ar dažādiem pildījumiem,  garšvielām
   Šī diena bija bagāta iespaidiem. Paldies biedrībai „Siera klubs” par iespēju topošajiem pavāriem gūt jaunas zināšanas!

Skolotāja Solvita Bumbiere

-= galerija =-

Pin It

Seko mums

draugiem logo iosfacebookyoutube

Skolas transports

buss

Afiša

afisa gif

UzdevumiLV

ESF 1

NIID logo 1